juli 17, 2020

Udholdenhed sport synes at afbøde Covid19 sygdomsprogression

De, der udøver regelmæssigt på udholdenhed synes at være mindre tilbøjelige til at kæmpe med lungesvigt, som er en af de vigtigste dødsårsager hos patienter smittet med SARS CoV-2, amerikanske forskere har fundet.
Nogle mennesker får lidt af deres infektion med Covid-19, i andre infektionen er mindre harmløs. Ældre, immundefekt eller allerede eksisterende forhold lider mere og er mere tilbøjelige til at dø af eller med infektion. Men det kan også fange unge og passe folk. I øjeblikket er forskere rundt om i verden forundret over, hvilke faktorer der fører til en værre, og som fører til en mildere forløb af sygdommen, blandt andet forskellige genetiske dispositioner er mistænkt.

Mens læger stadig forsker i omfanget af intubation, dvs ventilation med eksterne rør, for at forværre løbet af sygdommen, forskere fra University of Virginia (UVA) rapporterede i april, at regelmæssig udholdenhed sport synes at afbøde det. Mindst akut respiratorisk distress syndrom (ARDS) er betydeligt mindre udbredt og mindre alvorlige, hvis patienterne motionerer regelmæssigt udholdenhedssport, forskerne sagde.

Spørgsmålet om, hvorfor mange Covid-19 patienter viser kun mild eller lidt symptomer motiveret forsker Zhen Yan, direktør for UVA’s Center for Skeletmuskel Forskning, at undersøge årsagen. Hans forskning har ført til en krops egen antioxidant enzym: ekstracellulær superoxid dismutase, eller EcSOD. Denne antioxidant fælder såkaldte frie radikaler, som skader celler, og dermed beskytte væv og forebygge sygdom. Det er lavet af vores muskler. Udholdenhedssport fremmer produktionen af EcSOD. Selv en enkelt sportsenhed ville øge produktionen af enzymet.