Oversøiske zin  

Trump har anerkendt Biden som sin efterfølger, men han vil gå glip af indvielsen

Efter mere end 24 timers offentlig tavshed efter indtrængen af hans tilhængere på Capitol Hill, udgav USA’s præsident Donald Trump en kort video, hvor han fordømte den “afskyelige” angreb, med hans ord, og opfordrede til national “healing.” Samtidig lovede han en “velordet” og “problemfri” overgang til en ny administration, effektivt anerkender Joe Biden som den næste præsident for USA (selvom han ikke lykønske ham med det).

Få timer senere sagde Trump dog – igen via sin foretrukne mediekanal – at han ikke ville deltage i Bidens indsættelse den 20. januar i Det Hvide Hus. Dette gør ham unik – han vil være den første amerikanske præsident i historien til at gå glip af innaucation af hans efterfølger.

I kølvandet på Capitol-angrebet blev Donald Trump af Twitter sanktioneret for farlig retorik. Men det sociale netværk tillod ham at skrive igen efter blot en dag, mens Facebook og Instagram under Mark Zuckerberg begrænsede hans optrædener i to uger – indtil han tiltrådte.

Denne gang, hans tone ændret sig dramatisk, og videoen blev sendt minutter efter det viste sig, at officer Brian D. Siknik var død af sine sår lidt, mens forsvare Capitol, ud over de fire ofre fra præsidentens tilhængere. Men han beskrev sine tilhængere som “vidunderlige”, selvom han beskrev angrebet på Capitol Hill som “lovløshed og kaos” (på trods af at han tidligere havde opfordret publikum til at kæmpe).

“Jeg er oprørt over uidelighed og vold. Jeg straks indsat National Guard og føderale retshåndhævende at sikre bygningen og udvise de ubudne gæster. Amerika er og skal altid være en nation af lov og orden. Demonstranterne, der brød ind i Capitol vanhelliget sædet for det amerikanske demokrati. Til dem, der er involveret i voldshandlinger og ødelæggelser: “Du repræsenterer ikke vores land,” sagde Trump i en kategorisk tone. Hans ord kommer, efter at Repræsentanternes Hus’ formand, Nancy Pelosi, har opfordret vicepræsident Mike Pence til at påberåbe sig den 25.

Budskabet til hans vælgere var: “Vores utrolige rejse er kun lige begyndt.”

“Vi har lige været igennem intense valg, og følelserne er stærke, men nu skal stemningen være kølig og rolig. Kongressen er nu attesterer resultaterne og en ny administration vil blive annonceret den 20 januar. Mit fokus er nu på at sikre en smidig, velordnet og problemfri magtovergang,« sagde Donald Trump i videoen. Men han gik ikke glip af at sige: “Min kampagne energisk forfølger enhver juridisk mulighed for at udfordre valgresultatet. Mit eneste mål var at sikre, at afstemningen blev retfærdig. Og ved at gøre det, kæmpede jeg for at beskytte det amerikanske demokrati.”

Pelosi vil fjerne Trumps atomsag

Repræsentanternes Hus Formand Nancy Pelosi frygter, at “flygtige” præsident Donald Trump kan iværksætte et atomangreb i sine sidste dage i embedet, rapporterer BBC. Hun har talt om det med gen. Mark Millie – formand for det amerikanske råd af stabschefer for at drøfte mulighederne for sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre Trump i at iværksætte militær aktion eller få adgang til lanceringskoder og beordre et atomangreb.

Pelosi siger i sit brev til Demokraterne, at hun er klar til at indlede en rigsretssag mod Trump, hvis han ikke frivilligt træder tilbage, eller hvis vicepræsident Mike Pence ikke indleder en proces, der gør det muligt for præsidenten at blive fjernet.

“Hvis præsidenten ikke forlader embedet med det samme efter be vilje, vil Kongressen fortsætte sine handlinger,” sagde hun.

Ambassadør Herro Mustafa: 6. januar var en mørk dag for USA

“Jeg har altid været stolt af min stolthed over det amerikanske demokratis magt, og den fredelige overgang til magten gennem retfærdige valg er kernen i dette demokrati. 6. januar var en mørk dag for USA.” Det oplyser den amerikanske ambassadør i Sofia, Herro Mustafa, i en særlig udtalelse på Facebook.

 

Leave A Comment