Covid-19 zin  

Moderna vaccine klar til brug i EU

EU har allerede en anden vaccine godkendt til brug – udviklingen af Moderna. Det Europæiske Lægemiddelagentur afgav i dag en udtalelse om, at produktet er sikkert at bruge. Få timer senere gav Europa-Kommissionen også grønt lys. Bulgarien forventer 500.000 doser af usa’s udvikling.

Gode nyheder for vores bestræbelser på at levere flere vacciner til europæerne, kommenterede EF-præsident Ursula von der Leyen midt i kritikken af Europas sakke agterud i det globale kapløb om maksimal befolkningsdækning.

Hvad ved vi om Moderna-vaccinen?

– (EN) Indtil videre er Moderna blevet godkendt i tre lande – USA, Canada og fra i går og i Israel;

– Vaccinen kaldes mRNA-1273 og er baseret på information RNA (messenger RNA eller mRNA) til produktion af virale proteiner i kroppen. Teknologien er som den første godkendte vaccine – pfizer/BioNTech. Det gælder også for den tyske Curevac og den amerikanske udvikling af arcturus therapeutics;

– Moderna vaccine kræver lettere opbevaring betingelser – det kan opbevares i op til 7 måneder ved minus 25 til minus 15 grader, og ved en temperatur på 2-8 grader kan vare 30 dage. Efter fjernelse fra køleskabet kan stå ved en temperatur på 8 til 25 grader i 12 timer. Til sammenligning kræver pfizers produkt opbevaring på minus 70 grader, og ved 2-8 grader skal fordøjes inden for fem dage. Under særlige transportbetingelser kan vare 15 dage;

Moderna var blandt de første til at starte kliniske forsøg på mennesker – så tidligt som marts 2020.

FRA INDLÆGSSEDLEN

* Moderna-vaccinen er blevet testet blandt 30.000 mennesker. Effekten blev beregnet ud fra 28.000 personer i alderen 18 til 94 år, hvoraf halvdelen blev injiceret med produktet, og de andre fik placeboinjektinjekt injektioner. I den vaccinerede gruppe udviklede 11 ud af 14.134 personer coronavirusinfektion med symptomatologi versus 185 ud af 14.073 i kontrolgruppen. Således blev effekten anslået til præcis 94,1%. I gruppen af personer med risiko for alvorlig overførsel af virus, effekten var 90,9% – herunder mennesker med kronisk lungesygdom, hjertesygdomme, overvægt, leversygdom, diabetes og HIV.

* Ingen bivirkninger er blevet identificeret i 343 mennesker vaccineret med det produkt, der tidligere havde virus. Der er dog ikke tilstrækkelige data til at vurdere, hvor godt vaccinen virker hos dem, der allerede har smerter.

* Der er i øjeblikket ingen data om, hvor længe beskyttelsen mod vaccinen varer. De, der er indskrevet i undersøgelsen, vil blive sporet over en periode på 2 år.

* Det anbefales ikke at bruge vaccinen til børn.

* Der er begrænsede data om vaccinens virkning på personer med svækket immunforsvar, men der er ingen specifikke ekstraordinære sikkerhedshensyn. Disse mennesker kan ikke reagere godt nok på vaccinen, men at placere det er muligt i betragtning af den højere risiko for infektion med coronavirus.

* Dyreforsøg viser ingen risiko under graviditet. De foreliggende resultater er dog begrænsede, og risikoen bør vurderes efter omhyggelig høring.

* Vaccinen bør ikke gives til personer med allergi over for nogen af de anførte ingredienser. Allergiske reaktioner såsom overfølsomhed er blevet observeret ved vaccinationer, et meget lille antal tilfælde af anafylaksi er blevet registreret. Tæt monitorering anbefales i 15 minutter efter administration af vaccinen.

* Vaccination bør udsættes hos personer med aktiv alvorlig infektion og feber. Mindre infektion eller lav temperatur er ikke en grund til at udskyde vaccination.

 

Leave A Comment